„SNAŽÍM SE, ALE POŘÁD TO NENÍ ONO …“

„Šílenec je ten, kdo dělá stejné věci opakovaně stejným způsobem a očekává odlišné výsledky.” Albert Einstein

„ Miluji  kreslení a malování,  proto  pomohu i vám vytvořit svět krásnější, pomocí knih a kurzů, které z vás udělají umělce. “

PROČ MĚ TO NEJDE …

Spousta lidí, kteří se rozhodnou, že se budou věnovat studii a praktikování umělecké činnosti, bývají po určitém čase značně frustrování z toho, že jejich výtvory nejsou přesně takové jaké si představovali. Hodiny práce, které tomu věnovali jsou pro ně, jako zbytečně promarněný čas, který jim už nikdo nikdy nevrátí …

A přitom by stačilo tak málo, aby se vaše kresba ubírala těmi správnými a smysluplnými kroky. Ovšem je k tomu potřeba pár postupů, které vám pomohou hlavně v začátcích nasměrovat a využít zcela strávený čas smysluplně. Byl jsem jako většina mladých výtvarníků a hledal jsem různé zkratky, jak obejít nezáživná cvičení s geometrickými objekty a dostat se co nejrychleji k mému cíli. Dokonce jsem si myslel, že i kvalitní kreslicí pomůcky ( tužky, pastely, barvy, papíry…) mě dílo tak nějak pomohou vytvořit samo … Jak jsem byl bláhový a hloupý. Tajemství kresby není o pomůckách. Ty jsou a vždy budou jen POMŮCKY. Vaši ruku nikdy nepovedou ! Pouze vám mohou práci usnadnit.

PŘESTAŇTE HLEDAT ZKRATKY A UČTE SE !

K tomu, aby jste dosáhli smyslu plných výsledků, je třeba mít určitý plán a tím se řídit. Pokud patříte mezi ty co jim to pořád nejde, asi už zřejmě tušíte, že vaše cesta a směr nebudou správné. Proto nastal čas zkusit něco jiného. K tomu je třeba mít organizovaný vzdělávací plán, který vám pomůže rozvíjet vaše dobré dovednosti.

Níže je napsaný seznam dovedností, který vám pomůže najít vaši slabinu a na tu se následně zaměřit. Takže pokud vaše kresby jsou konstrukčně dobré, ale stínování už zas tak dobré není, tak co to znamená? Že by jste měli trénovat stínování …

SEZNAM DOVEDNOSTÍ …

  • 1
    Pochopit kreslicí materiály, uspořádat pracovní prostor, správné držení tužky. To vše je velmi jednoduché, s výjimkou správného způsobu držení tužky.
  • 2
    Vybavte se znalostí z praxe vnímáním vašeho pohledu na objekt, pokračujte zásadami konstruktivního kreslení. Kreslením jednoduchých geometrických zátiší: interiérů a exteriérů.Rozvíjejte své schopnosti konstruktivního kreslení jako první.
  • 3
    Pomocí jednoduchých geometrických objektů, se naučte základy perspektivy.Naučte se principy jedno-a dvou-bodového pohledu.Hluboké pochopení těchto dvou typů perspektiv je nutné, protože se naše kresby o ně opírají z 90%. Až budete připraveni, pokračujte ptačí pohledem (tří bodovou perspektivou), na který se vztahuje zbývajících 10% našich kreseb.
  • 4
    Postupem času, když už vaše konstruktivní kreslení dosáhne určité dovednosti, začněte cvičit vykreslování tónové hodnoty (stínování). Začněte tento proces, jen když se budete cítit pohodlně s vašimi schopnostmi a se všemi předchozími kroky.
  • 5
    Pokračujte s figurální kresbou. Naučte se lidské proporce.
  • 6
    Praktické kreslení gest; to znamená, že kreslíte lidské postavy v různých pózách. Pozorujte lidi kolem sebe, kreslete postavy z paměti. Představte si a nebo vyhledejte lidské charaktery z kterých můžete čerpat. Použijte pravidla lidských proporcí, které jste se naučili dříve.
  • 7
    Studiem anatomie lidské hlavy. Začněte s lebkou. Nakreslete ji opakovaně z různých úhlů pohledu, dokud se ji nenaučíte z paměti a to v jakémkoliv možném úhlu. Až se vám to podaří, budete vědět, že jste připraveni na kresbu jakékoliv hlavy. Začněte se učit svalstvo hlavy. Ne každý sval na hlavě bude mít vliv na jeho vzhled. Studujte pouze ty, které dělají rozdíly a jsou důležité, třeba pro daný výraz obličeje.
  • 8
    Naučte se kosterní anatomii lidského těla. Pro vás jako umělce, není nutné se naučit všechny kosti v těle ze všemi jejich latinskými názvy! Zaměřte se na ty, které jsou nezbytné ke vzniku lidského těla. Naučte se svaly lidského těla. To se učte současně s kosterní
  • 9
    Praktické konstruktivní kresby lidského těla a jeho částí. Čerpat můžete z klasických soch (nebo sádrových odlitků), stejně jako ze života, z paměti a představivosti. Starosti o tonální vykreslení (stínování) nechte na později. Zaměřte se na to, že zdůrazníte první vaši postavu na proporčně vyváženou s řádnou výstavbou. 10. Pokračujte kreslením lidské postavy s tónovým vykreslováním.
  • 10
    Naučte se pravidla kompozice. Vše, co jste naučili doteď, může být přeneseno na jedno místo za použití zákonů kompozice a vy vytvoříte zcela líbivé a příjemné dílo. Figurativní umělecká díla, zátiší, krajiny, ve skutečnosti vše co nakreslíte, bude vypadat dobře jen tehdy, pokud vytvoříte kresbu správně.
  • 11
    Rozvíjejte solidní znalosti Zlatého řezu. To je matematický poměr, který vládne světu. Lidské tělesné proporce, příroda, umělecké objekty, krásné hudební skladby – všechny vypadají dobře z nějakého důvodu. Tajemství je ve Zlatém řezu.

Pokud plánujete, třeba i v budoucnu zúčastnit se nějakého kurzu, aby jste se naučili něco nového zapište se pro upozornění. Určitě nebudete litovat. Konečně se posunute vpřed, pokud můj kurz navštívíte!

Naučte se proporce lidské hlavy a obličeje. Tato znalost je nezbytná, pokud jde o kreslení portrétů ze života, paměti a nebo představivosti.

Je nutné, aby jste zvládli všechny předchozí body  – proporce, perspektiva, konstruktivní kreslení a anatomii. Pouze tehdy, když už všechny tyto různé kousky jsou na místě, budete moci dosáhnout realistické, správně nakreslené, věřitelné figurální kresbě.

Tohle samozřejmě není plný výčet dovedností, které musíte znát, aby jste se stali mistrem. Někteří by se stali rádi uznávanými mistry. Toto jsou kroky, které jsou pouze základem, musím napsat, že nezbytným základem pro vaše mistrovství. Nesnažte se rychle dosáhnout svého největšího úspěchu tím, že budete ignorovat pravidla a zaměříte se pouze na to, co vás zajímá a zbytek dáte k “ledu”, s tím, že se možná někdy k tomu vrátíte. Nevrátíte a navíc na to zapomenete a budete se neustále točit v kruhu, tak jako na začátku …

„A jak dál ?“


KURZY REALISTICKÉ KRESBY A MALBY

Chcete-li zvládnout techniky umělecké kresby nebo malby, musíte postupovat správně. Nemá smysl začít, aniž by jste nechápali základy. To, co potřebujete, je strukturovaný obsah, který vám ukáže, jak začít od nuly a nezačínat na konci, což většina začátečníků dělá... Lidé časem ztrácí zájem, protože jsou frustrovaní tím, že jim postupy nefungují a nakonec se vzdávají v půli cesty.

Podívejte se na nabídku kurzů nebo eBooků. Případně mi napište pro bližší informace...

Pokud plánujete zúčastnit se libovolného kurzu, třeba i někdy v budoucnu, přihlaste se pro zaslání upozornění. Budete mít náskok před ostatními, pokud bude omezený počet míst. Ničemu se nezavazujete, já taky nenávidím spam, takže nemusíte mít obavy. Navíc v každém emailu je odhlašovací tlačítko.

Líbí se vám moje stránky? Možná by zaujaly i vaše přátele. Budu rád, když jim o nás dáte vědět.

STÁHNĚTE SI EBOOK ZDARMA!